Díky Mistrovství světa juniorů lidé v Liberci více registrují hokejbal

Díky Mistrovství světa juniorů lidé v Liberci více registrují hokejbal

V loňském roce se v Liberci uskutečnilo úspěšné Mistrovství světa juniorů a juniorek, z čehož nyní těží místní hokejbalový klub. Trenér Lukáš Novotný se v rozhovoru rozpovídal nejen o benefitech této akce, ale také o všech projektech, které má v klubu na starosti.

Máme nově vzniklý tým žen

Před rokem se u Vás uskutečnilo MS juniorů, kolik Vám to přineslo nových členů do vašeho klubu?

Mistrovství světa juniorů a juniorek Liberec 2023 pro nás bylo důležité nejen z hlediska rozšíření členské základny, ale hlavně seznámení liberecké veřejnosti s hokejbalem jako takovým. V rámci náborových akcí spojených s hokejbalovým mistrovstvím jsme do klubu přivítali nové členy v řádu jednotek, ale velmi nám organizace šampionátu pomohla v tom, že lidé v Liberci postupně registrují hokejbal jako normální sport a poznávají naše logo a barvy mnohem častěji, než tomu bylo před červnem 2023.

Kolik máte celkově členů, a v jaké věkové kategorii jich je nejvíce?

Náš klub momentálně registruje něco okolo 60 členů ve čtyřech kategoriích - mikropřípravka, minipřípravka, mladší žáci a ženy. Letošní sezonu jsme rozjeli s nejpočetnější skupinou minipřípravky, které zdatně sekundují naši mladší žáci a nově vzniklý tým žen, který hraje Východočeský přebor.

Školy jsou hlavním bodem naší náborové činnosti

Jaké máte náborové projekty u Vás v klubu?

Náborům se snažíme věnovat velké úsilí a procento času, protože právě z důvodu neznalosti hokejbalu v Libereckém kraji je právě nevědomí o našem sportu naším největším deficitem. Pravidelně pořádáme ukázkové tréninky ve školách, účastníme se velkých sportovních akcí v Liberci, jako je například sportovní veletrh SportLive! nebo tradiční akce S rodinou do Vesce. S naší nafukovací atrakcí a mobilním hřištěm obcházíme obchodní centra, zapojujeme se do projektů se Zoo Liberec, Decathlonem, zkrátka se snažíme na sebe upozornit, kde se dá.

Spolupracujete nějakým způsobem se školami a školkami?

Ano, je to jeden z hlavních bodů naší náborové činnosti. Postupem času se snažíme spolupráci se školami rozšiřovat a zkvalitňovat a já věřím, že se nám to i docela daří. Jak jsem zmiňoval výše, pravidelně na začátku a konci školního roku provádíme náborové tréninky na základních školách, letos si myslím, že jsme se dostali určitě do 6-7 základních škol v Liberci a okolí. Jsme také zapojeni do projektu Technické univerzity Liberec "Trenéři do škol", v rámci kterého vždy dorazíme na pár hodin tělocviku a ve spolupráci s místními učiteli, či studentkami TUL předvedeme dětem ukázkový trénink. Na příští rok plánujeme také rozjet sportovní kroužek hokejbalu na jedné liberecké základce, se kterou máme pozitivní zkušenosti, co se týče náborové spolupráce. No a aby toho nebylo málo, tak jsme rozjeli pilotní ročník projektu Turnaje školních družin v hokejbale, ke kterému jsme pozvali čtyři základní školy, s nimiž uspořádáme dvě kola námi vymyšleného turnaje - jedno školní, tak aby si mohlo hokejbal vyzkoušet každé družinové dítě bez ohledu na schopnosti, a druhé meziškolní, které uspořádáme na našem hřišti, a ve kterém si to rozdají školní výběry těch nejlepších mezi sebou tak, jako tomu je na klasických meziškolních turnajích například v basketu nebo fotbale. Vidíme v tomhle projektu velkou budoucnost a věříme, že bude úspěšný a stane se pravidelným turnajem, o který budou mít zájem všechny liberecké základní školy.

Nejde jen o týdenní hraní hokejbalu

Navíc organizujete příměstské tábory, pro koho jsou určené a kolik máte přihlášených dětí?

Příměstský tábor je u nás už také zavedenou tradicí, letos se bude konat už jeho 6. ročník. Bereme ho svým způsobem také jako náborovou akci, proto je koncipován jako seznámení s hokejbalem a týden strávený v pohybu. Název Sportovní hokejbalový příměšťák také sám o sobě má evokovat to, že nejde jen o týdenní hraní hokejbalu, naopak je náš program opravdu různorodý a nebál bych se říct natřískaný pestrými aktivitami. Na přihlášené děti, kterých každoročně registrujeme okolo 20 (a rádi bychom toto číslo navýšili), čeká seznámení s hokejbalem, vzorový trénink vedený trenéry z klubu, výlet do přírody, kdy jsme v minulých letech vyšlápli na Ještěd, dojeli do Děčína, či prošli Hruboskalsko. Děti také čeká návštěva liberecké ZOO, den strávený ve Sport Parku Liberec, závěrečný turnaj s účastí známého sportovce a mnoho dalšího.