Ústecká Elba pracuje na rozvoji velmi intenzivně.

Ústecká Elba pracuje na rozvoji velmi intenzivně.

V Ústí nad Labem se kromě mužské extraligy starají také o budoucí generaci mladých nadějí. V letošním ročníku se pravidelně účastní přeboru regionu Čechy sever kategorie minipřípravky a přípravky. O tom, jaké akce a nábory v klubu pořádají se více dočtete v rozhovoru s trenérkami Markétou Štroufovou a Kristýnou Suchanovou.

Jaké mládežnické kategorie momentálně v Ústí nad Labem máte? U které kategorie vy konkrétně působíte?

V letošním ročníku má Elba DDM zastoupené všechny kategorie od minipřípravky až po juniory. Vzhledem k tomu, že naší prací jsou i nábory, staráme se v klubu o nejmenší, tj. hráči a hráčky minipřípravky a přípravky.

Přebor přípravek na domácím hřišti v Ústí nad Labem (autor: Tomáš Laibl)

Ve vašem regionu už jistou dobu realizuje v rámci komise mládeže projekt „Mladá krev“, jak tento projekt vznikl a co je jeho náplní?

Myšlenka Mladé krve byla taková, abychom měli dostatek lidí ve všech funkcích, které region pro chod potřebuje. Cílem je výchova mladých tváří nejen do řad regionu, ale i do běžného života. Náplní tohoto projektu je učit mladé zájemce v různorodých funkcích. Hlavně k vyplnění světlých a chybějících pozicí. Díky tomu se nám rozšířily funkce oproti základu, který zde byl.

Nové kluby by jistě potěšila inspirace k náborům, jakých akcí se např. v Ústí účastníte nebo volíte raději formu návštěv ve školkách či školách?

Naším hlavním pilířem pro nábory nových nadějí jsou Sportovní dopoledne pro školky, kdy nás školky navštěvují po třídách přímo u nás na hřišti. Děláme pro školky akce i přímo u nich, stejné akce poté děláme i pro žáky ZŠ. Další děti pak nabíráme na akcích jako je např. Kroužkofest, kdy se sejdou všechny sporty ve městě na jednom náměstí, aby si případní zájemci mohli vyzkoušet jimi zvolený sport či kroužek.

Pořádáte i nějaké doprovodné akce v rámci náborů např. turnaj školek nebo škol?

Ano, na sportovní dopoledne pro školky navazuje akce Turnaj školek v hokejbale, který má největší úspěch. Dokonce i děti, které nás viděly osobně naposledy na sportovním dopoledni před covidem, věděly, že jsme v minulosti turnaj pořádali, a tak se na něj těšily, aniž bychom jim o turnaji řekli my sami. Pro žáky základních škol je také v plánu několik dalších akcí a projektů, ty jsou ale zatím v přípravě.

Jednou z akcí, kterou pořádáte je návštěva Mikuláše na hokejbalovém hřišti, jaký má tato akce úspěch u dětí a rodičů?

Akci pořádáme v rámci tréninku, na kterém byla účast veliká, jelikož to nemáme jen pro naše nejmenší hráče, ale i jejich sourozence. Příští rok tuto akci plánujeme ještě rozšířit do regionu v rámci přeboru přípravky a minipřípravky.