Ústí nad Labem každoročně pořádá akce pro školky

Ústí nad Labem každoročně pořádá akce pro školky

Elba DDM Ústí nad Labem má navázanou velmi dobrou spolupráci se školkami ve svém městě. Markéta Štroufová, předsedkyně Komise mládeže a metodiky RSHb Čechy Sever, v rozhovoru uvedla, s kolika školkami spolupracují a co vše pro ně pořádají.

V Ústí nad Labem máte navázanou velmi dobrou spolupráci s místními školkami, jak se Vám ji povedlo vypracovat?

Hlavním důvodem bylo, aby klub měl kategorii minipřípravky a posílil kategorii přípravky. A kde jinde začít než u těch nejmenších, kteří mohou přijít dopoledne, kdy nemáme žádným tréninkem obsazené hřiště. Byl to úkol v projektu Mladá krev, kde se tím začala zabývat Kristýna Suchanová, která si to vzala pod svá křídla a každý rok jsme se snažili tuto akci více a více propagovat a navazovat lepší a silnější kontakty se školkami. 

S kolika školkami spolupracujete a jak dlouho?

Každý rok je to kolem dvanácti školek, ale vždycky se nějaká odpojí a nová přidá. Snažíme se pro stálé školky uspořádávat turnaje, aby děti neměly jen sportovní dopoledne, ale také si změřily síly s ostatními dětmi.

Jste s nimi v kontaktu i během školního roku? Jezdíte popřípadě přímo do školek?

Momentálně do školek nejezdíme. Využili jsem toho akorát v covidovém období, jelikož přes zimu moc prostoru ve vnitřních prostorech není a radši za námi školky dojíždějí na hřiště. Dokonce i objednaným autobusem.

Jaké projekty pro školky připravujete na jaro?

Plánujeme sportovní dopoledne a turnaj. Podle počtu přihlášených školek vymýšlíme za pochodu termíny a dané akce, o které mají zájem. 

Jak těžké je pokrýt akce personálně?

Není to samozřejmě jednoduché a chce to hodně plánování s trenéry a hráči v našem klubu. Vždy to záleží na počtu dětí, který má dorazit.

Jaké máte ohlasy na konkrétní akce?

Ohlasy jsou kladné. Školky jsou vždy nadšené. Děti i paní učitelky si to maximálně užívají. Téměř vždy se ptají na další akci, kterou budeme pro ně pořádat.

Máte informaci o tom, kolik nových dětí Vám školní projekty přinesou?

Bohužel toto zatím nemáme, jak zjistit. Ale chtěli bychom to zahrnout do přihlášky klubu.

Plánujete začít spolupráci i se základními školami?

Se základními školami jsme začali spolupracovat už dva roky zpátky. První rok jsme byli v jedné škole a loni jsme uspořádali sportovní dopoledne pro tři základní školy na našem hřišti. Ale tam už je to jiná liga v počtu dětí. Měli jsem to pro 1. - 4. třídu, a během jednoho dopoledne se u nás prostřídalo přes 200 dětí. Letos máme tuto akci v plánu znovu. 

Co byste doporučili ostatním, co chtějí s podobnými akcemi také začít?

Pokud má člověk kolem sebe dostatek lidí na uspořádání akce pro školky a volné dopoledne, tak je to krásná akce. Není náročná, jelikož ve skutečnosti trvá maximálně dvě hodiny. A ta dětská radost je k nezaplacení.